Op de Wilrijkse campus van het Sint-Augustinusziekenhuis werd de industriële keuken grondig gerenoveerd. ABBI Industrie NV, gespecialiseerd in onder meer kunstharstechnieken verzorgde deze renovatie met als doel een sterke en hygiënische vloer te plaatsen die goed te onderhouden is.

Data

Gebouwtype Gezondheidszorg
Land Belgium

TROFFELVLOER IN INDUSTRIËLE KEUKEN SINT-AUGUSTINUSZIEKENHUIS WILRIJK

Op de Wilrijkse campus van het Sint-Augustinusziekenhuis werd de industriële keuken grondig gerenoveerd. ABBI Industrie NV, gespecialiseerd in onder meer kunstharstechnieken verzorgde deze renovatie met als doel een sterke en hygiënische vloer te plaatsen die goed te onderhouden is.

Traditie van gastvrijheid

In 1938 richtten de Gasthuiszusters het Sint-Augustinusziekenhuis op in Wilrijk. Daar wordt op de dag van vandaag nog steeds voortgebouwd op de eeuwenoude traditie van gastvrijheid van de Gasthuiszusters van Antwerpen. Van bij de opening van het Onze-Lieve-Vrouwgasthuis in Antwerpen in 1238 waren de Gasthuiszusters goede gastvrouwen voor de patiënten die zich aan hun zorgen toevertrouwden. Ze bouwden een omvangrijk netwerk van zorgvoorzieningen uit dat tot op de dag van vandaag een vooraanstaande plaats in de ruime Antwerpse regio inneemt. Sinds hun oprichting zijn de Gasthuiszusters trouw gebleven aan hun doelstellingen, hun spiritualiteit en hun zending.

Het ziekenhuis heeft al die jaren mits de nodige renovaties de tand des tijds goed doorstaan. Recent was de industriële keuken toe aan een face lift. ABBI Industrie NV nam dit met plezier voor haar rekening.  

Drie generaties

ABBI Industrie heeft al meer dan 30 jaar ervaring in kunstharstechnieken, gaande van gietvloeren, betonherstellingen, gevelwerken, terrasrenovaties tot vochtbestrijding. Een open communicatie en een sterk samenwerkingsverband maakte ABBI Industrie de afgelopen decennia tot een voorname partner. Doorheen de jaren konden zij als bedrijf sterk groeien waarbij de bedrijfszekerheid en klantenservice primeert. Hierbij steunen zij op de knowhow van drie actieve generaties waarbij ze traditie en innovatie combinerenen om zo aan de toekomst te werken.

Extra uitdaging door bestaande ondergrond

De bestaande ondergrond van 1.140 m² uit beton en chape zorgde voor een extra uitdaging. De vloer was zeer ongelijk en gehavend met gaten en scheuren waardoor er eerst allerhande herstellingen moesten gebeuren. De herstellingen werden opgelost door middel van stitchen. Verder werd de ondergrond nog uitgevlakt met epoxy mortel en er werden inox goten geplaatst.

Troffelvloersystemen Arturo

In ruimtes waar hoge eisen worden gesteld aan hygiëne en aan de mechanische, chemische en thermische belastbaarheid zijn troffelvloeren de ideale keuze. Denk maar aan o.a. industriehallen, slachthuizen, grootkeukens en werkplaatsen. Daarnaast zijn alle systemen naadloos, vloeistofdicht en eenvoudig te reinigen, wat een perfecte vloerkeuze was voor dit project.

Na de herstellingen van de ondergrond werd op de volledige oppervlakte Arturo EP6500 aangebracht, een universele primer geschikt op cement- en gipsgebonden ondergronden. Deze primer zorgt voor een uitstekende hechting van de tussenlaag.

Vervolgens werd Arturo EP1200 Troffelvloer op 8 mm geplaatst. Deze vlinderbare troffelvloer met een transparant bindmiddel, een gekleurde zandmix en een hoge druksterkte is zeer slijtvast en emissiearm. Dankzij zijn duurzame en naadloze afwerking is deze troffelvoer de ideale keuze voor ruimtes waar hoge eisen gesteld worden aan de mechanische en chemische belastbaarheid en aan hygiëne. Op de Arturo EP1200 Troffelvloer werd een Arturo EP7950 Seallaag aangebracht, die de vloer volledig vloeistofdicht maakt. Het volledige troffelvloersysteem werd afgewerkt met 1-component PU toplaag.

Gewenste resultaat

“De toepassing van een troffelvloer is dermate specifiek dat dit geen alledaags systeem is. Bovendien moesten er ook opgetrokken plinten voorzien worden. Een heus karwei waarbij we de plint manueel smeren op de troffelvloer. Omdat het de eerste keer was dat we dit systeem van Arturo toepasten, had Eline (Vandorpe, Managing Director UZIN UTZ België, n.v.d.r.) voorgesteld om technische ondersteuning te voorzien. Een service die we zeer waarderen,” aldus Erik Biesemans, verantwoordelijk voor advies, verkoop en projectleiding industrie bij ABBI. “De vloer is werkelijk TOP. De keuze voor de troffelvloer was weloverwogen door Arturo en ik begrijp waarom. Dankzij het hoog egaliserend vermogen en de sterkte van Arturo EP1200 troffelvloer, was dit systeem uiterst geschikt voor een sterke en hygiënische vloer die goed te onderhouden is. Voor herhaling vatbaar!”

Gebruikte producten

Arturo EP1200

Arturo EP1200 Troffelvloer is een vlinderbare 3-componenten, oplosmiddelvrije vloerafwerking op basis van epoxyhars met minerale vulstoffen, in diverse kleuren leverbaar.

Arturo EP7950

Arturo EP7950 Seallaag is een 2 componenten, zeer emissiearme verzegelingslaag voor Arturo Troffelvloeren op basis van epoxyhars.

Arturo EP6500

Arturo EP6500 Primer is een 2-componenten, oplosmiddelvrije voorstrijk en hars voor een schraplaag op basis van epoxyhars.

Systemen voor de voorbereiding van de ondergrond en het leggen van alle soorten vloeren

Machines en speciaal gereedschap voor de voorbereiding van de ondergrond en het leggen van alle soorten bedekking

Compleet assortiment voor de verwerking, renovatie en onderhoud van houten vloeren

Kunsthars- en cementgebonden vloersystemen met functionele en decoratieve afwerkingsmogelijkheden

Systemen en producten voor het verwerken van tegels en natuursteen

Hoogwaardige gereedschappen om te schilderen, te stucen en voor droogbouw