Met haar publiekstribune is de prestigieuze Turbinezaal (490 m²) in de Centrale in Gent, bijzonder gegeerd voor de organisatie van luisterconcerten, lezingen en debatten, conferenties, films en nog vele andere artistieke projecten. Door corona lagen de reservaties even stil en dit creëerde een ideale gelegenheid voor Colota BVBA om de vloer te renoveren.

Data

Gebouwtype Publieke ruimtes
Land België

Wereldcultuurhuis

In de jaren 80 van de vorige eeuw draaide de generatoren van de stedelijke elektriciteitscentrale, gelegen in de multiculturele wijk Sluizeken-Tolhuis-Ham in Gent, voor de laatste keer. Ruim tien jaar later, op 30 september 1994 bliezen enkele enthousiastelingen nieuw leven in de oude elektriciteitsfabriek. Het toen nog ‘Interculturele ontmoetingscentrum’ werd geboren. Op 1 oktober 2000 werd de Turbinezaal officieel geopend.

Vandaag de dag is De Centrale een centrum dat inzet op creatie en presentatie van muziek die verwijst naar de diversiteit van de stedelijke bevolking. In de verschillende polyvalente ruimtes worden allerlei vormen van cultuur tentoongesteld van voorstellingen, repetities, theater- en filmvoorstellingen, workshops, tot cursussen en vergaderingen.

Turbinezaal

Voor de werken in de turbinezaal werd Zavdrim Mataj van Colota BVBA ingeschakeld. Hij kreeg de vraag om de bestaande vloer te renoveren omdat er barsten in de oude vloer zaten. De volledige oppervlakte van de vloer werd hierna opgeschuurd en gereinigd. Daarna werd een laag Arturo EP6500 vol-en-zat ingezand aangebracht, deze universele primer kan ook worden gebruikt als schraaplaag zoals later in dit vloersysteem ook gebeurde. 

Vervolgens werd deze laag ook opgeschuurd en werd Arturo EP6500 vermengd met zand om te dienen als schraaplaag. De schraaplaag zorgt voor een vloeistofdichte vloer en verzekert de hechting tussen de gietvloer en de ondergrond. Op de schraaplaag werd de gietvloer Arturo EP2500 in RAL-kleur 7044 zo’n 2 mm dik geplaatst. Arturo EP2500 wordt gebruikt bij zwaar te belasten vloeren zoals in productieruimtes, magazijnen, werkplaatsen, … en in dit geval ook een concertzaal. Als afwerking werd er gekozen voor Arturo PU3320, een waterhoudende, UV-stabiele, gekleurde toplak met zijdemat uiterlijk in RAL kleur 7044, zijdegrijs. Hierbovenop kwam nog een laag Arturo PU7310, Waterhoudende, UV-stabiele, zeer slijtvaste, transparante toplak met mat uiterlijk.

Hierna kon de telescopische publiekstribune met 270 zitjes terug geplaatst worden.

Door de combinatie van het oude gebouw met een frisse touch van de gerenoveerde vloer is het resultaat werkelijk schitterend. Zowel eindklant als klant en fabrikant zijn heel tevreden met de Arturo gietvloer.

Gebruikte producten

Arturo PU3320

Arturo PU3320 Toplak is een 2-componenten, waterhoudende, ingekleurde, zijdematte toplak op basis van polyurethaanhars.

Arturo PU7310

Arturo PU7310 Toplak is een 2-componenten, zeer emissie arme, transparante, matte, waterhoudende toplak op basis van polyurethaanhars.

Arturo EP2500

Arturo EP2500 Gietvloer is een 2-componenten oplosmiddelvrije vloerafwerking op basis van epoxyhars, in diverse kleuren leverbaar.

Arturo EP6500

Arturo EP6500 Primer is een 2-componenten, oplosmiddelvrije voorstrijk en hars voor een schraplaag op basis van epoxyhars.

Systemen voor de voorbereiding van de ondergrond en het leggen van alle soorten vloeren

Machines en speciaal gereedschap voor de voorbereiding van de ondergrond en het leggen van alle soorten bedekking

Compleet assortiment voor de verwerking, renovatie en onderhoud van houten vloeren

Kunsthars- en cementgebonden vloersystemen met functionele en decoratieve afwerkingsmogelijkheden

Systemen en producten voor het verwerken van tegels en natuursteen

Hoogwaardige gereedschappen om te schilderen, te stucen en voor droogbouw