Het Cultureel Centrum te Aartselaar, of CC ’t Aambeeld, zag de voorbije covidperiode als een opportuniteit om de 400 m2 vloer van hun hoofdzaal volledig te vernieuwen. ABBI Industrie plaatste, in opdracht van ALIBO, op de bestaande plankenvloer van de theaterzaal een gietvloer met een samenstelling flakes specifiek op maat van de klant gemaakt. Het project werd afgewerkt met onze nieuwe toplak Arturo PU7310.

Data

Gebouwtype Publieke ruimtes
Land België

CC Aartselaar beschikt over een goed uitgeruste theaterzaal die grote gezelschappen kan ontvangen. Artiesten zoals Adriaan Van Den Hoof, Lucas Van den Eynde, Kommil Foo en nog vele bekende en minder bekende artiesten maakten in CC 't Aambeeld reeds hun opwachting. Dankzij het multifunctioneel concept worden de zalen in een mum van tijd omgebouwd van theaterzaal tot feestzaal en congreszaal.

De bestaande situatie


De ruimte bestond voor 90% uit een plankenvloer met daarop een marmoleum. De overige 10% was een nieuwe chape die ze hadden bijgewerkt tot op de hoogte van de marmoleum. Alvorens de gietvloerwerken van start konden gaan, moest er eerst beslist worden of er op de bestaande plankenvloer gewerkt kon worden of de plankenvloer uitgebroken moest worden. Bij het weghalen van een deel van de plankenvloer werd opgemerkt dat de chape in een dusdanig slechte staat was dat uitbreken een heel dure aangelegenheid zou worden. ABBI Industrie ging te rade bij David Picavet, Business Developer Arturo bij UZIN UTZ België: “De eerste fase van dit project was zeker een uitdaging”, aldus David. “Maar bij UZIN UTZ kunnen we dankzij onze jarenlange ervaring en knowhow in alle aspecten van ondergrondvoorbereiding en vloeren voor bijna elke uitdaging een oplossing formuleren. Dat is onze sterkte en ons onderscheidend vermogen en daar zijn we trots op.”

Het plaatsen van de vloer


De marmoleum werd gereinigd en voorbereid volgens de regels van de kunst. Vervolgens werd op de volledige oppervlakte Arturo EP6650 aangebracht, een waterverdunbare primer voor zeer dichte ondergronden. Deze primer zorgt voor een uitstekende hechting van de tussenlaag. Een aantal delen van de ruimte moesten ook nog genivelleerd worden, daarvoor werd Arturo PU2060 in combinatie met stelmiddel gebruikt. Vervolgens werd Arturo PU2060 vermengd met zand om te dienen als schraaplaag. Met een polyurethaan schraaplaag kunnen lichte bewegingen in de ondergrond maximaal opgevangen worden, een logische keuze dus in dit geval.

De gietlaag, Arturo PU2060, werd gegoten in de kleur Sincere Beige uit de Arturo Color Collection en werd ingestrooid met een unieke mengeling flakes die de klant zelf samenstelde via de Arturo Floorconfigurator. De vloer werd afgewerkt met de nieuwe toplak Arturo PU7310, een waterhoudende, UV-stabiele, zeer slijtvaste, transparante toplak met mat uiterlijk. Omdat een uiterst slipvrije en slijtvaste gietvloer nodig was vanwege het intense voetverkeer en de belasting van de roltribunes, werd in de eerste laag 5% Ballotini verwerkt. Nadien werd er een nog een tweede laag Arturo PU7310 aangebracht zonder Ballotini.

Arturo Ultimat


Onze R&D afdeling slaagde erin om met Arturo Ultimat (Arturo PU7310, n.v.d.r.) de eerste toplak ooit te ontwikkelen die niet alleen prachtig mat is, maar ook bijzonder slijtvast, sterk en eenvoudig schoon te maken. De Arturo PU7310 toplak is een matte, transparante, waterhoudende, 2-componenten toplak op basis van polyurethaanhars.

Arturo Ultimat is dé ideale afwerking voor nieuwe Arturo Gietvloersystemen, maar ook voor oude Arturo Gietvloersystemen die een opfrisbeurt kunnen gebruiken. Hierdoor wordt het fraaie uiterlijk behouden en krijgt de vloer zowel functioneel als decoratief een boost. Zo creëer je een kwalitatieve vloer met een lange levensduur. Door het gebruik van duurzame grondstoffen is Arturo Ultimat zeer emissiearm en zorgt het voor een gezond binnenklimaat. In combinatie met het cementgebonden gietvloersysteem Arturo Concreta en onze PU-vloersystemen, is de toplak getest volgens de strenge AgBB richtlijnen.
 

Arturo Floorconfigurator


De klant ontwierp voor de vloer in de theaterzaal een eigen design via de unieke Arturo Floorconfigurator. De Floorconfigurator maakt het mogelijk om designs voor gietvloeren met flakes direct online te visualiseren. Deze tool is ideaal voor architecten, interieurontwerpers, vloerenbedrijven en eindklanten om het ontwerp van de gietvloer aan te laten sluiten bij de andere materialen die in een project worden gebruikt. Bij elke klik wordt de samengestelde vloer in real-time op het beeldscherm getoond. Elk ontwerp kan vervolgens als pdf-bestand gedownload worden of via Social Media op Facebook, Twitter en Pinterest gedeeld worden. Na de configuratie kan ook een staal aangevraagd worden. Flakes kunnen gebruikt worden in alle gangbare Arturo vloersystemen. Door het decoratieve effect van flakes is de vloer optisch minder gevoelig voor vuil.

Na de uitdaging in de beginfase, is het eindresultaat van de gietvloer in de theaterzaal zeer geslaagd. “De Arturo PU2060 in Sincere Beige met flakes geeft een zeer mooi resultaat”, zegt David Picavet. Net zoals bij de Floorconfigurator kan het in de theaterzaal weer bruisen van creativiteit en energie.

Gebruikte producten

Arturo PU7310

Arturo PU7310 Toplak is een 2-componenten, zeer emissie arme, transparante, matte, waterhoudende toplak op basis van polyurethaanhars.

Arturo PU2060

Arturo PU2060 Gietvloer is een 2-componenten, zeer emissearme, oplosmiddelvrije vloerafwerking op basis van polyurethaanhars.

Arturo EP6650

Arturo EP6650 Primer is een 2-componenten, waterverdunbare voorstrijk op basis van epoxyhars.

Systemen voor de voorbereiding van de ondergrond en het leggen van alle soorten vloeren

Machines en speciaal gereedschap voor de voorbereiding van de ondergrond en het leggen van alle soorten bedekking

Compleet assortiment voor de verwerking, renovatie en onderhoud van houten vloeren

Kunsthars- en cementgebonden vloersystemen met functionele en decoratieve afwerkingsmogelijkheden

Systemen en producten voor het verwerken van tegels en natuursteen

Hoogwaardige gereedschappen om te schilderen, te stucen en voor droogbouw