Sinds het Kunstencentrum Vooruit in gebruik werd genomen in 1913 is de stad Gent snel veranderd maar De Vooruit blijft een vaste waarde. De uitbaters van het kunstencentrum vonden het tijd om de keuken van het café-restaurant te vernieuwen en van de gelegenheid gebruik te maken om de keuken ergens anders in het gebouw op te zetten. Een gemakkelijke opgave voor Colota BVBA uit Gent maar ze bleek toch iets minder makkelijk uit te voeren. 

Data

Gebouwtype Horeca
Horeca
Publieke ruimtes
Horeca
Horeca
Land België

Keuken in historische setting

Kunstencentrum Vooruit werd in 1913 geopend. In deze “kunstentempel” konden arbeiders tegen erg democratische prijzen eten, drinken en genieten van cultuur. Sinds 1982 gebruikt Kunstencentrum Vooruit VZW de vijf belangrijkste zalen; Balzaal, Theaterzaal, Domzaal, Concertzaal en het Café. En net van dat café-restaurant was de keuken aan een grondige renovatie toe. De bestaande keuken was verouderd en voldeed niet meer aan de huidige regelgeving. Het Kunstencentrum besloot ook om de keuken ergens anders in het gebouw onder te brengen, een lokaal op de eerste verdieping leek de beste keuze. Deze ruimte had nog de originele oude wandtegels van toen de Vooruit werd opgericht.

De opgave

De werken leken op het eerste zicht eenvoudig: een gietvloer plaatsen die voldoet aan alle huidige eisen voor een keuken in het lokaal op de eerste verdieping. Voor deze werken werd Zavdrim Mataj van Colota BVBA ingeschakeld. Was er een betere keuze dan een Gents bedrijf om een Gents monument op te knappen?  

Er werd gevraagd om een gietvloer te plaatsen die zo dicht mogelijk aansloot bij de hoofdkleur van de historische tegels. Daarom werd gekozen voor het RAL-kleur 1001, beige. Het bepalen van de kleur bleek de makkelijkste opgave te zijn van dit project. De grote uitdaging lag erin dat de ruimte waar de nieuwe keuken ging komen voorheen altijd een multifunctionele ruimte was, zonder enige voorzieningen voor een keuken en voorzien was van een oude tegelvloer waarvan sommige tegels loslagen of zelfs gebarsten waren. De grote meevaller: de originele chape was zeer sterk uitgevoerd en had een behoorlijke dikte.

Tijd voor iets nieuw

Er werd besloten om de tegelvloer over de volledige oppervlakte uit te breken. Vervolgens werden alle nutsvoorzieningen zoals elektriciteit, water en afvoeren ingeslepen in de vloer. Gezien de chape van een goede kwaliteit was kon dit zonder veel problemen worden uitgevoerd. Voor het uitslijpen van de voorzieningen schakelde de Vooruit haar eigen technische diensten in. 

Gezien de gietvloer voldoende sterk en antislip moest zijn werd er geopteerd om een epoxy gietvloer te plaatsen met Ballotini glasparels in de eerste afwerklaag. Nu alle nutsvoorzieningen werden geplaatst en alle technische en praktische aspecten bekeken waren kon Colota beginnen aan het opbouwen van de gietvloer. De leidingen van de nutsvoorzieningen werden vastgezet en de sleuven werden gedicht met Arturo EP1500 reparatiemortel. De volledige oppervlakte van de vloer werd hierna opgeschuurd en gereinigd. Daarna werd een laag Arturo EP6500 vol-en-zat ingezand aangebracht, deze universele primer kan ook worden gebruikt als schraaplaag zoals later in dit vloersysteem ook gebeurde. Op de primer werd vervolgens een laag gipsegalisatie UZIN NC112 Turbo aangebracht in een dikte van ongeveer 1 cm. Deze snelle egalisatie kon de volledige oppervlakte in een mum van tijd uitvlakken.

Vervolgens werd deze laag ook opgeschuurd en werd Arturo EP6500 vermengd met zand om te dienen als schraaplaag. De schraaplaag zorgt voor een vloeistofdichte vloer en verzekert de hechting tussen de gietvloer en de ondergrond. Op de schraaplaag werd de gietvloer Arturo EP2500 in RAL-kleur 1001 zo’n 2 mm dik geplaatst. Arturo EP2500 wordt gebruikt bij zwaar te belasten vloeren zoals in productieruimtes, magazijnen, werkplaatsen, … en in dit geval ook een restaurantkeuken. Als afwerking werd er gekozen voor Arturo EP7610,  een waterverdunbare, transparante toplak met extra mat uiterlijk. In de eerste laag werd 7,5% Ballotini aangebracht om een voldoende lipvrije vloer te verkrijgen. 
Hierna kon de volledige keuken worden geïnstalleerd. 

Het resultaat is werkelijk schitterend. Doordat de kleur van de wandtegels terugkomt in de gietvloer, komt de moderne keuken mooi tot zijn recht in de historische ruilmte. Zowel eindklant als klant en fabrikant zijn heel tevreden met het resultaat. 

(beeldmateriaal: Michiel Devijver)

Gebruikte producten

UZIN NC 112 Turbo Snelle gipsegalisatie

Sneldrogende, extreem gladde en zelfvloeiende egalisatie met calciumsulfaat bindmiddel met Level Plus Effect S voor alle vloerbedekkingen en parket, laagdiktes van 0 - 30 mm

Arturo EP7610

Arturo EP7610 Toplak is een 2-componenten, zeer emissiearme, transparante, waterverdunbare, extra matte toplak op basis van epoxyhars.

Arturo EP2500

Arturo EP2500 Gietvloer is een 2-componenten oplosmiddelvrije vloerafwerking op basis van epoxyhars, in diverse kleuren leverbaar.

Arturo EP6500

Arturo EP6500 Primer is een 2-componenten, oplosmiddelvrije voorstrijk en hars voor een schraplaag op basis van epoxyhars.

Arturo EP1500

Reparatiemortel voor herstel- en reparatiewerkzaamheden van losse, holle en onsamenhangende vloerdelen (3-C, EP)

Arturo Ballotini

Arturo Ballotini zijn transparante glaskorrels voor het realiseren van een antislip-oppervlakte in combinatie met een Arturo Vloercoatings en Toplakken.

Systemen voor de voorbereiding van de ondergrond en het leggen van alle soorten vloeren

Machines en speciaal gereedschap voor de voorbereiding van de ondergrond en het leggen van alle soorten bedekking

Compleet assortiment voor de verwerking, renovatie en onderhoud van houten vloeren

Kunsthars- en cementgebonden vloersystemen met functionele en decoratieve afwerkingsmogelijkheden

Systemen en producten voor het verwerken van tegels en natuursteen

Hoogwaardige gereedschappen om te schilderen, te stucen en voor droogbouw