Van klassieke tegels naar epoxy: de transformatie van deze garagevloer heeft zijn plek in deze editie meer dan verdiend. Voor dit project combineerde Tom Verheyden van Gietvloeren Tom een stevige, onderhoudsvriendelijke epoxy met een matte, EP3010 toplaag. Het resultaat is een slijtvaste garagevloer met onvervalste designallures.

Data

Gebouwtype Woonhuizen
Woonhuizen
Land België

De tegelvloer in de garage van deze villa in Sint-Martens-Latem was dringend aan vervanging toe. Een kolfje naar de hand van ervaren vakman Tom Verheyden van Gietvloeren Tom. Zijn missie? Een tijdloze gietvloer leggen in de dubbele garage, met de grote draaitrap inbegrepen. Een precisiewerkje.

Een garagevloer als geen ander

De vloer van een garage krijgt het vaak hard te verduren. Denk aan modder en nattigheid, bandensporen of lekkende olie. Een epoxy gietvloer, gecombineerd met een speciale afwerkingslaag is hier dan ook de meest aangewezen oplossing. 

Epoxy is een kunststof polymeer en een heel robuust, slijtvast materiaal. Je komt het vaak tegen in industriële werkplaatsen, winkelpanden of keukens. Een gietvloer in epoxy associeer je dus niet meteen met de garage in een woning. Het is dan ook de matte toplaag die voor deze vloer het verschil maakt.

Zo ging Tom te werk

Het geheim van een perfecte gietvloer? “Een rigoureuze voorbereiding”, stelt Tom. “Wanneer de basis van de vloer niet goed zit, draag je daar tijdens het hele gietproces de gevolgen van. Bij een gietvloer krijg je nu eenmaal geen tweede kans om de perfecte primer te leggen. Elke laag moet meteen bingo zijn.”

Om een stevige basis te creëren voor de vloer, moest Tom de bestaande tegelvloer eerst diamantschuren. Zowel de vloer als de trap werden tegel per tegel opgeruwd. Ook voor aflopen had hij een doordacht plan klaar. Door een speciale bekisting te maken, zorgde Tom voor een mooie ingewerkte aflooplijn. 

Een trap als gegoten 

De draaitrap gieten was de grootste uitdaging tijdens dit project. Deze had niet alleen 18 treden, maar was ook scheef en oneffen. Toch moet elke trede precies waterpas staan. Daarom maakte Tom verticale aluminiumpanelen op maat, die hij verlijmde aan de voorzijde. Zo kon hij de trap gieten als een normale vloer. 

Dit voorbeeld is kenmerkend voor hoe gepassioneerd Tom is door zijn job. Een secure werkwijze zit hem in de genen. “Mijn vader was een schilder. Van aflijnen tot voorschuren: elke stap werd met precisie uitgevoerd. Die aandacht voor details, het geduld, dat heb ik van thuis meegekregen”, vertelt hij.

Vier lagen vakmanschap 

Na de voorbereiding werd eerst een laag Arturo EP6500 gelegd. Deze breed inzetbare epoxyprimer garandeert een uitstekende tussenlaaghechting. Zodra de primer is aangebracht, ziet Tom in één blik of het goed komt. “Pas als de eerste laag perfect ligt, kan je met een gerust hart de schraaplaag aanbrengen.”  

Voor die schraaplaag werkt Tom met Arturo EP6200. Dat is een kant-en-klare gevulde emulsie met goed vullend vermogen die de ondergrond luchtdicht  afsluit. “Om de oneffen tegelvloer volledig waterpas te krijgen, gebruikte ik geen trekker, maar bracht ik de schraaplaag aan met de hand. Zo voel je beter aan of het product aantrekt.”

Eens de vloer vlak was, plaatste hij een gietlaag met Arturo EP2500, die daarna werd afgewerkt met twee matte toplagen. “Een glimmende garagevloer is niet alles. Door een matte coating te gebruiken, kan je functionaliteit en schoonheid combineren.” Een Arturo EP3010-toplaag met antislipkorrels maakte de klus af.

Tom werkt het liefst met UZIN UTZ-producten, geeft hij toe. “Met kwalitatieve producten werk je vlotter en dat merk je altijd aan het eindresultaat. De Arturo-productlijn past perfect in dat plaatje. De producten vloeien goed en dekken prima. Ook de verpakkingen van 25 kg zijn een zegen voor mijn rug.”  

Functioneel én esthetisch 

“De werelden van hars, epoxy en polyurethaan komen in dit project heel mooi samen”, besluit Tom. “Het is een perfect voorbeeld van hoe je de functionele voordelen van een materiaal als epoxy kan combineren met esthetiek. Als je deze vloer in een showroom zou zien, zou je nooit denken aan een garagevloer.”

Gebruikte producten

Arturo EP3010

Arturo EP3010 Vloer- en Wandcoating is een zeer emissiearme, 2-componenten, gekleurde, waterverdunbare coating op basis van epoxy in diverse kleuren leverbaar.

Arturo EP2500

Arturo EP2500 Gietvloer is een 2-componenten oplosmiddelvrije vloerafwerking op basis van epoxyhars, in diverse kleuren leverbaar.

Arturo EP6200

Arturo EP6200 Schraplaag is een 2-componenten, oplosmiddelvrije voorstrijk / schraplaag op basis van epoxyhars.

Arturo EP6500

Arturo EP6500 Primer is een 2-componenten, oplosmiddelvrije voorstrijk en hars voor een schraplaag op basis van epoxyhars.

Systemen voor de voorbereiding van de ondergrond en het leggen van alle soorten vloeren

Machines en speciaal gereedschap voor de voorbereiding van de ondergrond en het leggen van alle soorten bedekking

Compleet assortiment voor de verwerking, renovatie en onderhoud van houten vloeren

Kunsthars- en cementgebonden vloersystemen met functionele en decoratieve afwerkingsmogelijkheden

Systemen en producten voor het verwerken van tegels en natuursteen

Hoogwaardige gereedschappen om te schilderen, te stucen en voor droogbouw