Of het nu in sneetjes is, versneden in blokjes, gesmolten in de oven of geraspt over je favoriete gerecht: Flandrien Kaas, da's puur genieten. De geschiedenis van Flandrien Kaas gaat terug tot 1934. Sinds 2012 staat in het West-Vlaamse Wervik een kaasmakerij van maar liefst 1.250 m². In volle Coronatijd deed zaakvoerder, Jan Desmet, beroep op Verho-Industries om de rijpingszaal te voorzien van een nieuwe vloer: authentieke, Belgische, handgemaakte kaas, vraagt immers om een authentieke, Belgische, handgemaakte vloer…

Data

Gebouwtype Levensmiddelenindustrie
Land België

Flandrien Kaas heeft zijn naam niet gestolen. Een echte flandrien (een flandrien is een wielrenner die een wielerwedstrijd hard maakt door voortdurend te kiezen voor de aanval en te blijven rijden totdat hij oververmoeid de streep bereikt, n.v.d.r. ) geeft namelijk alles tot hij over de streep komt, puur op karakter. En dat is niet anders voor Flandrien Kazen. Ze worden bol voor bol liefdevol bereid onder het goedkeurend oog van de kaasmeesters, waarbij het natuurlijke rijpingsproces gerespecteerd wordt. Het resultaat? Een intense, karaktervolle, authentieke smaak die in 2018 bekroond werd met het authenticiteitslabel, Handmade-in-Belgium, van UNIZO, én die sinds 2014 meerdere medailles won op de prestigieuze World Cheese Awards.

Meer kaas, minder plaats

In het bereidingsproces van de Flandrien kazen is voldoende ruimte nodig waar alle kazen tot rust kunnen komen. De vele internationale onderscheidingen tijdens de World Cheese Awards hebben ervoor gezorgd dat de vraag naar oudere en meer gerijpte Flandrien Kazen toeneemt. Daardoor was dringend nood aan extra capaciteit om de kazen te laten rijpen. Een van de twee bestaande rijpingszalen werd afgebroken en vervangen door een nieuwbouw. Op de andere rijpingszaal werd een extra verdieping gebouwd. Maar liefst één miljoen kilo kaas ligt nu te rijpen op hun eigen houten plankje, en dit op een strakke Arturo gietvloer.

Professionele partners

Verho-Industries werd in 2000 opgericht als bedrijf dat zich toespitst op industriële gietvloeren en schilderwerken. Hun team vakmensen dat een jarenlange opgebouwde vakkennis en ervaring combineert met continue bijscholing in de nieuwste plaatsingstechnieken is hun grootste troef. Daarbij doen ze beroep op professionele partners. Karl Vermandere, mede-zaakvoerder bij Verho-Industries licht toe: “Het contact met Arturo verloopt bijzonder vlot. Wij krijgen dermate veel aanvragen per week binnen dat het bij ons vaak erg snel moet gaan. Ik kan altijd op Arturo rekenen: een technische vraag, een staal, een plaatsbezoek, een offerte, … alles wordt binnen de kortst mogelijke termijn geregeld. Ook dit project moest snel gaan, gelukkig had ik net een afspraak staan met Eline (Vandorpe, Manager Arturo, n.v.d.r.). Ik heb het project en de timing geschetst en ook gemeld dat Flandrien niet zo’n fan was van het blinkende / gladde aspect van een epoxy gietvloer. Eline stelde me daarop EP2500 afgewerkt met EP3010 antislip voor.”

Industriële vloersystemen

Industriële productie- en procesomgevingen, die blootgesteld worden aan zware mechanische belastingen, vereisen een duurzaam en zwaar belastbaar vloersysteem en daar speelt Arturo optimaal op in. Eline: “Systemen op basis van epoxyhars zijn hard, goed bestand tegen mechanische belasting en slijtvast. EP2500-gietvloer leek me dus de meest geschikte keuze voor deze toepassing. Het blinkende / gladde aspect kunnen we perfect wegnemen door de gietvloer af te werken met de waterverdunbare, zijdematte epoxy vloercoating EP3010. Die is trouwens ook beschikbaar in een antislipversie, wat me hier wel aangewezen leek.”

Service

“Nog een sterk pluspunt van Arturo zijn hun stalenkoffers. EP3010 was nieuw voor mij, maar op het moment dat Eline dit aan mij voorstelde, haalde ze gelijktijdig enkele stalen boven: EP2500 onafgewerkt, EP2500 afgewerkt met EP3010 en EP2500 afgewerkt met EP3010 antislip. Ik was onmiddellijk overtuigd,” aldus Karl. De volledige opbouw werd in een deskundig advies gegoten, er werd een staal in de gewenste kleur gemaakt en er werd begeleiding voorzien voor de plaatsing van EP3010. “Als producent hebben we veel kennis aan boord. We zien onszelf als vloerspecialisten en geven graag deskundig advies, ook tijdens de plaatsing. Wanneer een klant voor het eerst met een product werkt, raden we deze ondersteuning zelfs aan. Elk product is anders en heeft specifieke verwerkingseigenschappen. Tijdens die ondersteuning geven we tips en tricks om het product optimaal te plaatsen,” voegt Eline nog toe.

Balzaal

Het resultaat is verbluffend. Karl: “Toen ik een week na de uitvoering ging kijken naar de vloer en ging polsen naar de tevredenheid, kreeg ik alleen maar lovende reacties. Ze noemen deze rijpingszaal de balzaal van het bedrijf  Hier heeft elke kaasbol tijd om op adem te komen, tijd om te rijpen, tijd om karakter te kweken. Blij dat we daar, samen met Arturo, mochten aan bijdragen.”
 

Gebruikte producten

Arturo EP3010

Arturo EP3010 Vloer- en Wandcoating is een zeer emissiearme, 2-componenten, gekleurde, waterverdunbare coating op basis van epoxy in diverse kleuren leverbaar.

Arturo EP2500

Arturo EP2500 Gietvloer is een 2-componenten oplosmiddelvrije vloerafwerking op basis van epoxyhars, in diverse kleuren leverbaar.

Arturo EP6500

Arturo EP6500 Primer is een 2-componenten, oplosmiddelvrije voorstrijk en hars voor een schraplaag op basis van epoxyhars.

Systemen voor de voorbereiding van de ondergrond en het leggen van alle soorten vloeren

Machines en speciaal gereedschap voor de voorbereiding van de ondergrond en het leggen van alle soorten bedekking

Compleet assortiment voor de verwerking, renovatie en onderhoud van houten vloeren

Kunsthars- en cementgebonden vloersystemen met functionele en decoratieve afwerkingsmogelijkheden

Systemen en producten voor het verwerken van tegels en natuursteen

Hoogwaardige gereedschappen om te schilderen, te stucen en voor droogbouw