In hartje Gent werd vorig jaar parking Reep onder handen genomen. Naast het unieke nummerplaatherkenningssysteem, werd ook elk verdiep voorzien van een nieuwe vloercoating en nieuwe vloermarkeringen en ook de muren kregen een nieuw kleurtje. Voor deze werkzaamheden werd onze klant IPC Group uit Dendermonde ingeschakeld. 

Data

Gebouwtype Garages & Werkplaatsen
Land België

Parking Reep, gelegen in de Seminariestraat, is een van de 12 ondergrondse parkeergarages in de Gentse binnenstad. Er is plaats voor 486 gewone wagens, er zijn drie parkeerplaatsen voor personen met een handicap, zeven parkeerplaatsen voor jonge gezinnen en twee parkeerplaatsen voor elektrische wagens. Sinds juni werkt de Gentse stadsparking met nummerplaatherkenning. Een ticket nemen is dus niet meer nodig. Je rijdt als chauffeur de parking in, je nummerplaat wordt gescand en de slagboom gaat open. Om te betalen ga je naar de betaalautomaat, waar je je nummerplaat intikt en betaalt voor je parkeertijd. Bij het buitenrijden wordt de nummerplaat opnieuw gescand en gaat de slagboom automatisch open. Het systeem is vrij nieuw, maar biedt dermate veel voordelen dat dit jaar ook de andere Gentse parkings volgen. 

Make over


Met de invoering van het nieuwe nummerplaatherkenningssysteem, besliste het Stadsbestuur dat het ook het moment was om de parking wat op te frissen. Er werd gekozen om elk verdiep in een ander fel, herkenbaar kleur te steken en dit zowel voor vloer als wand. IPC Group uit Dendermonde werd hiervoor ingeschakeld. Een mooi, prestigieus werk, maar niet zonder slag of stoot. 

Uitdagingen


“Naast de technische en productgerelateerde uitdagingen zoals de juiste graad van antislip en dekking van de felle kleuren, hadden we ook organisatorisch best wel wat katjes te geselen,” aldus Tomas Mannaert, zaakvoerder IPC. “Om te beginnen waren we niet de enige kaper op de kust die dit mooie project wou uitvoeren. Ik heb dus mijn beste onderhandeling skills mogen boven halen  Maar toen we het project binnen hadden, begon het nog maar. Een parkeergarage renoveer je niet zomaar hoor, wat een planning! Je zit immers met een enorm inkomstenverlies elke dag dat je parking gesloten is. Bovendien vinden in juli de Gentse Feesten plaats en dan kan je je echt niet permitteren om bijna 500 parkeerplaatsen minder te hebben.” 

Krista De Vos, afdelingshoofd bij IPC: “Hoe goed je ook plant, er zijn altijd zaken die er onverwachts tussenkomen of veranderen. De volledige uitvoering vond daarom plaats van juni tot en met oktober en in verschillende fases.  Vooraleer we van start gingen hebben we verschillende stalen laten maken om de antislip gradatie te bepalen. De stalenservice van Arturo is echt een enorme meerwaarde. Als je je klant effectief iets in handen kan geven om het verschil te voelen, wordt de beslissing veel makkelijker en sneller genomen.” Daarnaast moest ook een kleurkeuze gemaakt worden. Uiteindelijk werd beslist om verdieping -1 in blauw te renoveren, verdieping -2 in groen en verdieping -3 in geel. “En daar had je ineens de volgende uitdaging,” aldus Krista. “Dergelijke felle kleuren zijn vaak moeilijk qua dekking, zowel op muren als op de vloer. Zeker als je met een donkere ondergrond zit, zoals hier het geval was. Gelukkig heeft Arturo verschillende producten in het gamma waardoor we ook deze uitdaging konden tackelen.” 

De ligging van het project is prestigieus maar voor de uitvoering geen cadeau. Krista: “Parking Reep ligt in de Seminariestraat, een vrij smalle straat pal in het centrum van Gent. Regel die levering maar eens he. Een gewone vrachtwagen heeft niet de ruimte om die straat in te draaien. Daarna moesten de producten ook nog eens manueel over de juiste verdiepingen verdeeld worden want de personenlift die aanwezig is in de parking was niet geschikt voor goederen. Als je weet dat elke verdieping een goeie 2.000 m² is, je zo’n 250 gram product per m² nodig hebt en minstens twee lagen moet leggen… Dat is wel wat materiaal om te versleuren.  

Totaaloplossingen


IPC Group (Industrial en Protective Coatings) is gevestigd in Dendermonde en ontstond drie jaar geleden als IPC Services uit de samenwerking tussen Tomas Mannaert en Filip Franckaert. De samenwerking steunt op de jarenlange ervaring van beide zaakvoerders (Tomas stond sinds 2009 aan het hoofd van ProReno, specialist in schilderwerken en vloerbekleding en Filip is eigenaar van REI Projects die in passieve brandbeveiliging doet, n.v.d.r.) in gespecialiseerde toepassingen die er op gericht zijn om materialen te beschermen: industriële coatings, beschermende schilderwerken en anti-corrosiebehandelingen. Vandaag bestaat IPC Group dus uit IPC Services, REI Projects, IPC Gietvloeren en StrakWerk (pleisterwerken en droge afbouw, oa gipskartonplaten). De rode draad doorheen deze acquisities of oprichtingen was bedrijven aantrekken of oprichten die elkaar versterken om een totaaloplossing te kunnen bieden. Beide heren zijn zeer tevreden met waar ze vandaag staan, maar geven toe doet het niet altijd rozengeur en maneschijn is. Tomas: “Het is bij ons ook met vallen en opstaan, maar stilstaan is achteruitgaan. Onze sterkte zit in de kwaliteit, duurzaamheid en performantie die we  aanbieden. We werken met correcte materialen en bieden de juiste oplossing die tegemoetkomt aan de specifieke eisen en noden van de klant. Daarvoor is een goede relatie met je leveranciers ook erg belangrijk. De keuze voor Arturo-producten binnen onze gietvloeren-tak was dan ook evident. Ik ken UZIN UTZ al van toen ik bij ProReno zaakvoerder was en ik weet wat ik aan hen heb: kwaliteit, flexibiliteit en een ongelofelijk grote technische kennis zijn hun grootste troeven. Een ideale partner voor ons om mee samen te werken.” 
 

Gebruikte producten

Arturo EP3900

Arturo EP3900 Vloercoating is een 2-componenten, oplosmiddelvrije vloercoating (2 lagen) op basis van epoxyhars, in diverse kleuren leverbaar (2-C, EP)

Arturo EP3010

Arturo EP3010 Vloer- en Wandcoating is een zeer emissiearme, 2-componenten, gekleurde, waterverdunbare coating op basis van epoxy in diverse kleuren leverbaar.

Arturo EP6500

Arturo EP6500 Primer is een 2-componenten, oplosmiddelvrije voorstrijk en hars voor een schraplaag op basis van epoxyhars.

Arturo Ballotini

Arturo Ballotini zijn transparante glaskorrels voor het realiseren van een antislip-oppervlakte in combinatie met een Arturo Vloercoatings en Toplakken.

Systemen voor de voorbereiding van de ondergrond en het leggen van alle soorten vloeren

Machines en speciaal gereedschap voor de voorbereiding van de ondergrond en het leggen van alle soorten bedekking

Compleet assortiment voor de verwerking, renovatie en onderhoud van houten vloeren

Kunsthars- en cementgebonden vloersystemen met functionele en decoratieve afwerkingsmogelijkheden

Systemen en producten voor het verwerken van tegels en natuursteen

Hoogwaardige gereedschappen om te schilderen, te stucen en voor droogbouw