De Koninklijke Academie voor Schone Kunsten (KASK) en het Koninklijk Conservatorium vormen samen de School of Arts van de HoGent. De school wil getalenteerde en gemotiveerde studenten in contact brengen met excellente pedagogen, actieve kunstenaars, vormgevers en theoretici van kunst en vormgeving. De Koninklijke Academie voor Schone Kunsten (KASK) bestaat intussen 265 jaar en is één van de oudste instellingen voor hoger onderwijs in Gent. Het Koninklijk Conservatorium, opgericht in 1835 door Joseph-Martin Mengal, is meer dan anderhalve eeuw jong. Geen wonder dat van tijd tot tijd een renovatie wenselijk is. Deze keer waren de grootkeuken en het studentenresto aan de beurt.  

Data

Gebouwtype Onderwijs
Onderwijs
Land België

In het hartje van Gent, op de bijlokesite, bevindt zich een campus van De Koninklijke Academie voor Schone Kunsten en het Koninklijk Conservatorium. De stad mag bogen op een reputatie binnen de internationale kunstenwereld en is daarom traditioneel erg geliefd bij studenten. Het gevarieerde aanbod aan artistieke disciplines die onder het dak van KASK & Conservatorium Gent huizen, garanderen wederzijds inspirerende en relatief open opleidingen. Deze opleidingen gaan door in een aangepaste infrastructuur: audiovisuele laboratoria, klanklabo’s, diverse werkplaatsen en bibliotheken, klaslokalen, cinema’s, een paviljoen, het KASKcafé,…

Opknapbeurt

Op deze fameuze Bijlokesite waren de grootkeuken en de refter van de HoGent toe aan vernieuwing. Maar een bestaande grootkeuken en refter van zo’n 320 m² renoveren is geen alledaagse kost, zeker niet als die nog enkele extra uitdagingen voorschotelt. Colota BVBA uit Gent deed beroep op de technische kennis  De 320 m² grote vloer moest zo snel mogelijk terug in gebruik genomen worden. Omdat we bij hetzelfde project op verschillende ondergronden moesten werken vroegen we de technische kennis van Arturo.” aldus Zavdrim Mataj, zaakvoerder Colota BVBA.

Inspectie

Bij het opstarten van de werf werd de vloer van de refter en de grootkeuken grondig geïnspecteerd. De bestaande vloer in het restaurant zag er optisch goed uit. Er waren geen verzakkingen of tekenen van duidelijke waterafzetting aanwezig. In de grootkeuken daarentegen werden verschillende ondergronden vastgesteld met hier en daar sporen van waterinfiltratie. Bovendien was de geplaatste afvoergoot niet geschikt voor binnengebruik maar voor de afwatering van een buitenterras. Tot slot werd ook een barst opgemerkt die door verschillende tegels liep, wat kon duiden op een onstabiele ondergrond. 

Gekozen Vloersysteem

De grootkeuken van campus Bijloke van HoGent vertoonde drie verschillende ondergronden, ruwe tegels (keuken), gladde tegels (restaurant) en chape. 3 verschillende ondergronden vraagt ook 3 verschillende manieren van werken. De klant wou een sterke gietvloer in de grootkeuken, voorzien van een antislip. In het restaurant werd een aangename en vooral onderhoudsvriendelijke gietvloer gevraagd. 
In de grootkeuken werd gekozen voor de Arturo EP1200 Troffelvloer in een laagdikte van 6 mm antislip (R10) geseald met de transparante toplak Arturo PU7950. In het restaurant werd gekozen voor de Arturo PU2030 betonlook gietvloer in de kleur Mild Shades uit de color collection. Deze vloer werd afgewerkt met de Arturo PU 7750 toplak.

Werkwijze

Voor het plaatsen van de troffelvloer in de grootkeuken werd als volgt gewerkt:
De cementgebonden dekvloer werd grondig geschuurd om een optimale hechting te verkrijgen, daarna werd het oppervlak stofvrij gemaakt en de losse vloerdelen verwijderd en uitgevuld met Arturo EP1500 Reparatiemortel. Reparaties werden uitgevoerd met Aruturo EP6500 Primer vermengd met Arturo Stelmiddel als indekkingsmiddel. 

De bestaande tegelvloer werd grondig gereinigd en ontvet. Daarna werd ze machinaal geschuurd om een optimale hechting te verkrijgen. De losse vloerdelen werden opnieuw verwijderd en opgevuld met Arturo EP1500 Reparatiemortel. Daarna werd geadviseerd een filmvormende laag aan te brengen met Arturo EP6500 Primer gevolgd met een schraplaag van Arturo EP6500 Primer tot maximaal 50% gevuld met Arturo Zand 0.1 – 0.3 mm. De nog natte laag primer werd licht afgezand met Arturo Zand 0,1 – 0,3 mm. Na de doorharding werd de Arturo EP1200 Troffelvloer in een laagdikte van 6 mm aangebracht. Na een doorhardingstijd van 16 uur werd de Arturo EP7950 Seallaag aangebracht. De seallaag werd nog even licht opgeschuurd voor het aanbrengen van de twee lagen Arturo EP7610 Toplak met Arturo Antislipkorrel.

In het restaurant van campus Bijloke van HoGent werd na het aanbrengen van de Arturo EP6500 schraplaag de Arturo betonlook met Arturo PU2030 Gietvloer aangebracht door Colota BVBA. De laagdikte van de betonlook bedraagde ca. 2,0 mm. “Na de doorharding van de laag PU2030 betonlook, maximum 24 uur, konden we verder met het aanbrengen van Arturo PU7750 Toplak.” aldus Zaf van firma Colota. “Ik werk graag met Arturo PU7750, het is een licht verwerkbare extra mattte toplak die oplosmiddelvrij en goed chemicaliënbestendig is.”

Al vele jaren expert

UZIN UTZ België heeft met Arturo al meerdere malen bewezen dat ze dé expert zijn in alle vloeren, maar ook het Gentse Colota heeft al jaren ervaring opgedaan. “We hebben Colota opgericht in 2004. We kozen ervoor om ons specifiek te richten op gietvloeren. Sinds 2017 werken we samen met Arturo Gietvloeren, we waren dus zelfs al voor de officiële introductie van Arturo in België overtuigd van de kwaliteiten, de goede dienstverlening die we bij UZIN UTZ België krijgen geeft ons alleen nog maar meer redenen om verder samen te werken.” Zaf, Colota, BVBA
 

Gebruikte producten

Arturo EP1200

Arturo EP1200 Troffelvloer is een vlinderbare 3-componenten, oplosmiddelvrije vloerafwerking op basis van epoxyhars met minerale vulstoffen, in diverse kleuren leverbaar.

Arturo EP7610

Arturo EP7610 Toplak is een 2-componenten, zeer emissiearme, transparante, waterverdunbare, extra matte toplak op basis van epoxyhars.

Arturo EP7950

Arturo EP7950 Seallaag is een 2 componenten, zeer emissiearme verzegelingslaag voor Arturo Troffelvloeren op basis van epoxyhars.

Arturo PU7750

Arturo PU7750 Toplak is een 2-componenten, transparante, extra matte, waterhoudende toplak op basis van polyurethaanhars.

Arturo PU2030

Arturo PU2030 Gietvloer is een 2-componenten, oplosmiddelvrije vloerafwerking op basis van polyurethaanhars met een hoge mate van UV-stabiliteit.

Arturo EP6500

Arturo EP6500 Primer is een 2-componenten, oplosmiddelvrije voorstrijk en hars voor een schraplaag op basis van epoxyhars.

Arturo EP1500

Reparatiemortel voor herstel- en reparatiewerkzaamheden van losse, holle en onsamenhangende vloerdelen (3-C, EP)

Systemen voor de voorbereiding van de ondergrond en het leggen van alle soorten vloeren

Machines en speciaal gereedschap voor de voorbereiding van de ondergrond en het leggen van alle soorten bedekking

Compleet assortiment voor de verwerking, renovatie en onderhoud van houten vloeren

Kunsthars- en cementgebonden vloersystemen met functionele en decoratieve afwerkingsmogelijkheden

Systemen en producten voor het verwerken van tegels en natuursteen

Hoogwaardige gereedschappen om te schilderen, te stucen en voor droogbouw